Skattesmäll när körjournal saknade viktiga uppgifter

Enligt bolaget Automile som tillhandahåller en lösning för elektroniska körjournaler räcker det inte med att bara föra en körjournal för att undgå beskattning för bilförmån. Körjournalen måste vara noggrant och löpande ifylld och innehålla all information som Skatteverket kräver för att domstolarna ska godta körjournalen som tillförlitlig bevisning.

Kammarrättens i Göteborg dom 2019-11-08 i Mål nr 2986-19

En bygghandel ägde en bil, som stod uppställd vid företagsledarens bostad. Eftersom företagsledaren hade rätt att använda bilen uppkom en presumtion för att den användes privat i så stor omfattning att bilförmån uppkom. Företagsledaren protesterade och anförde bl.a. att bilen var obekväm att köra och en utpräglad företagsbil. En körjournal gavs in i målet samt en lista med förklaringar och ytterligare underlag för hur bilen använts.

Domstolen fann att de inlämnade handlingarna saknade väsentliga och detaljerade uppgifter om hur bilen har använts, bl.a. saknades adressuppgifter och inte heller var mätarställningen löpande noterad. Dessutom saknades uppgift om tankning av bilen. De ingivna handlingarna räckte inte för att bevisa att bilen inte använts privat i mer än ringa omfattning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *